Bodensee met kinderen; de 12 leukste activiteiten in de zomer
Naar de Bodensee met kinderen is een aanrader! © Foto: Achim Mende Internationale Bodensee Tourismus GmbH

Bodensee met kinderen; de 12 leukste activiteiten in de zomer

Duitsland 17 december 2022

Een zomervakantie naar de Bodensee met kinderen is wat ons betreft een aanrader. Rondom dit meer is van alles te doen en de bergen zijn ‘om de hoek’. Blogger Stefanie ging voor een zomervakantie naar de Bodensee en deelt 12 tips voor gave activiteiten bij en rondom de Bodensee met kinderen. Onderaan dit blog vind je daarnaast tips voor overnachtingsmogelijkheden bij de Bodensee.

De Bodensee, op de grens van Duitsland, Oostenrijk en Zwitserland

De Bodensee, soms ook wel het ‘Meer van Konstanz’ genoemd, is een groot meer gelegen in het grensgebied van Duitsland, Oostenrijk en Zwitserland. De totale oppervlakte van het meer is zo’n 536 km2. Aan de Duitse oever grenzen de deelstaten Beieren en Baden-Württemberg aan het meer. In Zwitserland behoren Thurgau, Schaffhausen en St.Gallen tot de regio. De Oostenrijkse oever van de Bodensee ligt in de deelstaat Vorarlberg.

De grootste steden aan het meer zijn Konstanz en Friedrichshafen in Duitsland en Bregenz in Oostenrijk. De Bodensee bestaat eigenlijk uit twee meren, die bij Konstanz door de Seerhein met elkaar verbonden zijn: de ‘Obersee’ en de ‘Untersee’. De Obersee is het oostelijke deel van het meer tussen Bregenz en Konstanz. De Untersee is het zuidwestelijke deel van het meer.

Prima tussenstop naar Oostenrijk, Zwitserland of Italië

Omdat de Bodensee zo centraal ligt is de Bodensee ook goed te combineren met een reis naar Oostenrijk, Zwitserland of Italië. De Bodensee bereik je vanaf Utrecht in zo’n 8 uur, met een afstand van ruim 800 kilometer. De exacte afstand is uiteraard afhankelijk aan welke kant van het meer je zit. Wil je de reis naar de Bodensee in twee etappes rijden? Dan is het leuk om een tussenstop in bijvoorbeeld het Zwarte woud te maken, dit is ook een prachtige regio in Duitsland.

Naar de Bodensee met kinderen is een aanrader! © Foto: Achim Mende Internationale Bodensee Tourismus GmbH
Naar de Bodensee met kinderen is een aanrader! © Foto: Achim Mende Internationale Bodensee Tourismus GmbH

Een zomervakantie naar de Bodensee met kinderen

Ga je naar de Bodensee met kinderen? Dan kom je tijd tekort, want hier is écht van alles te doen. Uiteraard zijn er tal van wateractiviteiten, maar bij de Bodensee zijn ook musea, speeltuinen, dierenparken en nog veel meer. Ook uitstapjes naar de bergen zijn goed mogelijk vanaf de Bodensee.

Blogger Stefanie ging met haar gezin in de zomervakantie naar de Bodensee en deelt in dit blog haar 12 tips voor gave activiteiten bij en rondom dit meer. Op het kaartje hieronder zie je waar de activiteiten zijn gelegen.

Op deze kaart 12 gave activiteiten voor een vakantie naar de Bodensee met kinderen.

Bodensee met kinderen: 12 leukste activiteiten in de zomer

Hieronder, in willekeurige volgorde, 12 tips voor de leukste zomeractivitieiten bij en rondom de Bodensee met kinderen.

# 1 Zwemmen in en om de Bodensee

De regio Bodensee heeft een heerlijk zeeklimaat waardoor het in de zomer vaak erg mooi weer is. Wat is er dan leuker om te zwemmen? De Bodensee is een heerlijk meer waar je in kunt zwemmen, in de zomer kan de watertemperatuur oplopen tot maar liefst 26 graden.

Langs het meer zijn verschillende ‘strandbaden’. Dit zijn locaties aan de Bodensee die speciaal zijn ingericht om goed en veilig te kunnen zwemmen. Deze zijn over het algemeen niet duur en soms heb je er een zwembad bij met een glijbaan. Andere ‘strandbaden’ beschikken over een steiger om vanaf te springen, of is er een strandje aangelegd. Er zijn mooie ligweides en vaak ook kleine horeca kraampjes waar je wat lekkers kunt halen.

Wij vonden de volgende strandbaden erg fijn:

Bij de Bodensee is het heerlijk zwemmen maar er zijn ook 'strandbaden'. © Foto: Eriskirch
Bij de Bodensee is het heerlijk zwemmen maar er zijn ook ‘strandbaden’. © Foto: Eriskirch

# 2 Dagje naar de bergen

Vanuit de Bodensee kun je ook zo de bergen in. Zowel Duitsland als Oostenrijk zijn goed te bereiken vanaf de Bodensee. Zo is in de Duitse plaats Oberstaufen genoeg te doen! Er zijn diverse kabelbanen die je naar boven brengen en waar je vervolgens de mooiste wandelingen kunt maken. Neem je bijvoorbeeld de Hochgratbahn dan vind je bij het bergstation een geweldige avonturenspeeltuin op 1.700 meter hoogte.

In het dorp zelf is ook een superleuke speeltuin genaamd “Erlebnispielplatz im Staufenpark”. Je vindt deze geweldige speeltuin in het park van het dorp. Er is ook een minigolf en een “pumptrack” aanwezig mocht je een fiets of step bij je hebben.

Oberstdorf

Ook kun je naar het mooie “wintersportdorp” Oberstdorf rijden. Hier is van alles te zien en te beleven en in de zomer is dit ook hartstikke leuk. Je kunt er schaatsen op de schaatsbaan of bijvoorbeeld met de kabelbaan de Nebelhorn op om de prachtige Allgau te verkennen. Een andere tip is om een kijkje te nemen bij de skischansen waar jaarlijks aan het einde van het jaar het ‘4 schansentoernooi’ start. In het dorp zelf rijdt ook een treintje.

Meer informatie over zomeractiviteiten in Oberstdorf lees je hier op de website van Oberstdorf.

Breitachklamm

Onderweg naar Oberstdorf kom je ook langs de Breitachklamm, mocht je tijd hebben dan is het zeker de moeite waard om hier te stoppen voor een prachtige wandeling in de kloof. Er zijn diverse routes en de meeste zijn ook zeker geschikt met kinderen. Is het een hete dag? Dan vind je in de kloof juist wat verkoeling en is het heel aangenaam qua temperatuur. Meer informatie over de Breitachklamm zoals openingstijden en prijzen lees je hier op de website van de Breitachklamm.

Met de kabelbaan omhoog in Santis

Zit je aan de Zwitserse kant van de Bodensee? Ga dan naar de berg Santis, hier kan je met de kabelbaan omhoog en zit je al snel op zo’n 2.500 meter hoogte! Met een mooie dag geniet je hier van het prachtige uitzicht. Meer informatie over Santis lees je hier op de website van Natur Erlebnis Park Santis.

Vanaf de Bodensee kan je prima een dagje naar de bergen.
Vanaf de Bodensee kan je prima een dagje naar de bergen, zoals naar Oberstdorf.

# 3 Rodelen

Naar de Bodensee met kinderen? Dan kan je in de omgeving ook gaan rodelen. Zomer rodelen is voor bijna alle leeftijden een hele leuke activiteit. Vanaf 3 jaar mag je al met een volwassenen gaan rodelen.  In Oberstaufen zit rodelbaan Hundle. Dit is ongeveer 3 kwartier rijden vanuit Lindau aan de Bodensee. Het is een vrij nieuwe baan die heel veilig is. Zo hebben de stoeltjes ook een rugleuning. Als je eenmaal boven bent rol je vanzelf de baan op. Door de hendels te bedienen kan je zelf zo hard gaan als je wilt.

Op deze baan kost rodelen ongeveer 6 euro per persoon en voor kinderen 5 euro (prijspeil 2022). Je kunt ook een rittenkaart kopen die je samen kunt gebruiken. Dat doen wij vaak, want een rittenkaart is meestal wat goedkoper dan ‘losse kaartjes’. Plezier gegarandeerd maar let op, met slecht weer zijn rodelbanen vaak gesloten, informeer dus vooraf zodat je niet voor niks komt.

Meer informatie over de zomerrodelbaan in Oberstaufen vind je hier op de website van Hündel & Imberg Bergbahnen.

Rondom de Bodensee zijn ook goede mogelijkheden om te rodelen.
Rondom de Bodensee zijn ook goede mogelijkheden om te rodelen.

# 4 Watervallen van Schaffhausen in Zwitserland

Aan de westzijde van de Bodensee vind je de Rheinfall, het begin van de Rijn. Dit zijn gigantische watervallen in Schaffhausen. Een prachtig natuurgeweld om te zien. Vanuit Friedrichshafen is het een goed uur rijden maar zo kan je ook gelijk genieten van de andere kant van de Bodensee. Tijdens deze uitstap kom je ook even in Zwitserland dus vergeet je legitimatie niet mee te nemen. Je kunt aan deze kant van Zwitserland overigens gewoon pinnen of met euro’s betalen, want er zijn vele toeristen hier.

Er zijn verschillende parkeerplaatsen rondom de Rheinfall. Wij parkeren vooraan in Schaffhausen en lopen een half uurtje door het dorp naar Kasteel Laufen. Hier begint een wandelpad naar een uitkijkpunt over de watervallen. Er is genoeg te zien en je kunt een wandeling maken langs het water. Er zijn ook restaurants en kraampjes en een kleine speeltuin. Je kunt als je wilt met een boot naar een klein ‘eilandje’ tussen de watervallen in en er rijdt ook een treintje in de omgeving.

Avonturenklimpark in Schaffhausen

In Schaffhausen ligt ook een avonturenpark met 165 klimelementen. Dit klimpark is het grootste touwpark van Zwitserland. Met meer dan 1.5 kilometer aan ziplines balanceer je hier hoog in de bomen over hindernissen en touwbruggen. Vooral de ziplines “Panorama Express” en “Panorama” hebben een prachtig uitzicht op de Rijnwatervallen!

Meer informatie over de watervallen van Schaffhausen en de activiteiten die hier te doen zijn, lees je hier op de website van de Rijnwatervallen.

De watervallen in Schaffhausen zijn ook zeker een bezoek waard tijdens een vakantie bij de Bodensee met kinderen.
De watervallen in Schaffhausen zijn ook zeker een bezoek waard tijdens een vakantie bij de Bodensee met kinderen.

# 5 Friedrichshaven

Ben je op vakantie aan de Bodensee met kinderen, dan raad ik je aan zeker de prachtige plaats Friedrichshafen te bezoeken! Friedrichshafen staat bekend om de Zeppelin. Het is een leuke stad en in de zomer is er ook een kermis. In Friedrichshafen zit het Zeppelin museum, hier kan je alles te weten komen over dit bijzondere vaartuig. Het is ook mogelijk om met een zeppelin de lucht in te gaan.

Friedrichshaven heeft ook een leuke oeverpromenade langs de Bodensee met diverse terrassen. Je kunt hier ook op een rondvaartboot stappen die langs diverse plaatsen vaart.

Friedrichshafen staat bekend om de Zeppelin en prima te bezoeken vanuit de Bodensee.
Friedrichshafen staat bekend om de Zeppelin en prima te bezoeken vanuit de Bodensee.

# 6 Klimpark

Er zijn 2 klimparken bij de Bodensee: Avonturenpark Kressbronn en Avonturenpark Immenstaadt. Ze zijn van dezelfde organisatie en hebben beide een kids-parcours voor kinderen tussen de 3 en 7 jaar. Super leuk want zo kan onze jongste ook al een beetje meedoen! Tijdens onze vakantie aan de Bodensee brengen wij dus ook een bezoek aan deze klimparken.

De oudste gaat met papa het hoge parcours doen. Hier zijn ook nog verschillende gradaties in. Er zijn maar liefst 11 verschillende routes en je koopt een ticket om 3 uur te klimmen. De kinderen maken gebruik van de klimtuigjes, helmpjes en veiligheidssysteem. Zo zitten ze altijd vast en is het niet erg mochten ze vallen; ze zijn goed gezekerd en blijven dan veilig ‘hangen’.

Het kinderparcours duurt ongeveer 2 uur en het hoge parcours ongeveer 3 uur. Er lopen diverse instructeurs rond en mocht je niet meer verder durven op sommige plekken kan je via een ladder naar beneden. Je wordt hier altijd geholpen door een instructeur. Na een uitleg kun je gaan starten en veel plezier beleven!

Naar de Bodensee met kinderen, dan is een uitje naar een klimpark ook erg leuk.
Naar de Bodensee met kinderen, dan is een uitje naar een klimpark ook erg leuk.

# 7 Ravensburg

Een half uurtje van de Bodensee (Friedrichshafen) ligt de stad Ravensburg. Een mooie Duitse stad die we natuurlijk kennen van het speelgoedmerk Ravensburg. Het centrum kan je goed te voet bewandelen. Er zijn diverse musea in deze stad maar de leukste is natuurlijk toch wel het Ravensburger Speelmuseum. Het is niet groot maar er is genoeg te spelen! Ook is er een Ravensburger speelgoedwinkel deze is gratis te bezoeken. Meer informatie zoals prijzen en openingstijden vind je hier op de website van het Ravensburger museum.

Ravensburg is ook een leuke stad om te bezoeken vanuit de Bodensee.
Ravensburg is ook een leuke stad om te bezoeken vanuit de Bodensee.

# 8 Ravensburger Spieleland

Net buiten de plaats Ravensburg is het pretpark Ravensburger Spieleland. Een pretpark speciaal gericht op kinderen tot ongeveer 12 jaar oud met boordevol leuke attracties. Allemaal gebaseerd op het speelgoed van Ravensburg.  Zo is er Brio world met attracties gebaseerd op de brio treinen.

Je hebt ook allerlei water attracties heerlijk voor een beetje verkoeling bij een warme dag. In toekomstige wereld heb je een Gravitex achtbaan waar je als knikker over heen kunt. Je kunt daar kiezen hoe spannend het wordt en dus leuk voor kleine kinderen(vanaf 4 jaar) maar ook voor de grotere kinderen.

Er is in de zomer een vakantie dorp dat ook verhuurlocaties en camping plaatsen heeft. Let wel op, de campingplaatsen zijn eerder camperplaatsen en deze camping is echt bedoeld voor 1 of 2 nachten in combinatie met het pretpark.

Alle informatie over Ravensburger Spieleland kun je hier vinden op de website van Ravensburger Spieleland.

# 9 Bloemeneiland Mainau

In de Bodensee vind je meerdere eilanden. Eén ervan is het bloemeneiland Mainau. Een eiland vol bloemen en parken en erg leuk met kinderen. Je kunt er op verschillende manieren naar toe, met de boot, met de fiets maar ook met de auto. Bij de stad Konstanz is een grote parking voor de brug, vanaf hier kan je wandelend je reis vervolgen. Om op het eiland te mogen moet je wel entree betalen, een ticket kost 19 euro per volwassenen en kinderen tot 12 jaar zijn gratis (prijspeil 2022).

Op het eiland is van alles te doen voor kinderen en families. Er is een grote speeltuin, het Mainau kinderland genaamd. Ook is er een leuke kinderboerderij en een klimpark. Je kan ook op schattenjacht met de gratis schatkaart voor kinderen. Reis je met kleine kinderen? Dan kan je gratis een bolderkar lenen om zo het eiland te verkennen. Op dit prachtige eiland vind je ook diverse restaurants om tussen de bloemen te genieten van een fijne lunch.

Meer informatie over het bloemeneiland en alle bezienswaardigheden vind je hier op de website van Mainau.

# 10 Varen of suppen op de Bodensee met kinderen

Op de Bodensee kan je genieten van veel watersportactiviteiten. Je kunt er zwemmen, varen, surfen, waterskiën, zeilen of met een rondvaartboot mee. Je kunt er ook gaan suppen! Deze populaire sport is een must do op de Bodensee.

We zetten onze favourite plekjes voor suppen op een rij:

In bijna iedere plaats kan je wel bootjes of waterfietsen huren, onze tips:

In Immenstaad bij Seewarts kan je ook boten huren waar je geen vaarbewijs voor nodig hebt. Je kunt hier ook terecht voor suppen, waterfietsen en zeilen. Meer informatie lees je hier op de website van Seewarts Bodensee.

Via de Bodensee Schiffahrt kan je een rondvaart boeken. Er zijn verschillende boten en routes. Ze stoppen bij bijna elke plaats aan het meer. Wat is nou leuker om vanaf het water deze geweldige regio te ontdekken? Voor meer informatie zoals tours en prijzen vind je hier op de website van Bodensee Navigation.

Natuurlijk zijn er tal van wateractiviteiten bij de Bodensee.
Natuurlijk zijn er tal van wateractiviteiten bij de Bodensee.

# 11 Lindau

Op zomervakantie naar de Bodensee met kinderen? Breng dat ook zeker een bezoek aan de plaats Lindau. Deze prachtige historische plaats ligt helemaal in het oosten van de Bodensee en vlakbij Oostenrijk. Het historische stadscentrum ligt op een eiland in de Bodensee. Je kunt parkeren voor de brug die naar het eiland gaat of op het eiland zelf. Goed om te weten, het parkeren is relatief duur en je moet geluk hebben dat er plek is. Er zijn ook parkeergarages.

In Lindau kan je heerlijk wandelen door de straten en wat drinken aan de Bodensee. Het is een levendige plaats, zo zijn er vaak straatartiesten aanwezig. Aan het water staat de vuurtoren  en de leeuw van Lindau. Ook is er een kleine haven. Er zijn veel dagtoeristen die met de boot uit andere plaatsen naar Lindau gaan.

Ook Lindau is zeker een bezoek waard tijdens een vakantie bij de Bodensee met kinderen.
Ook Lindau is zeker een bezoek waard tijdens een vakantie bij de Bodensee met kinderen.

# 12 Park Affenberg in Salem

Een klein stukje van de Bodensee af ligt het leuke park Affenberg. Een dierenpark met met bijna 200 heldere berberapen die hier als in het wild leven in een bos van 20 ha. Ook zijn er damherten en ooievaars. Door het park kan je een leuke wandeling maken van ongeveer 1,5 kilometer en er is een geweldige speeltuin.

In het park kan je ook een boomtoppen wandeling maken. Vanaf de verschillende plateaus kan je dan de berberaapjes helemaal goed bewonderen. Voor de boomtoppen wandeling geldt wel een extra toeslag van 5 euro per persoon (prijspeil 2022). Meer informatie zoals toegangsprijzen en openingstijden vind je hier op de website van Park Affenberg.

Naar de Bodensee met kinderen, waar overnachten?

Ben je na al deze uitjes enthousiast geworden over een zomervakantie naar de Bodensee met kinderen? Gelukkig zijn er genoeg leuke locaties om te overnachten en een ruim aanbod van campings. Hieronder onze tips hiervoor.

Camping am Bauernhof in Oberteuringen

Wij verbleven bij Camping am Bauernhof in Oberteuringen. Deze kleine kindvriendelijke camping ligt tussen de Bodensee en Ravensburg in. Wij hebben er een geweldige tijd gehad. Lees hier ons aparte, uitgebreide blog over camping am Bauernhof.

Andere campings bij de Bodensee

Er zijn ook veel andere campings aan het meer te vinden, een aantal makkelijke websites die je kunnen helpen om een keus te maken zijn de volgende websites:

Hotels en appartementen bij de Bodensee

Niet zo van het kamperen en verblijf je liever in een hotel of appartement? Dan hebben we de volgende tips voor je:

Ferienwohnungen / appartementen bij de Bodensee

Ferienwohnungen (appartementen) zijn ideaal als je met kinderen reist. Deze zijn vaak groter dan hotelkamers en hebben aparte slaapkamers , woonkamer, keuken, tuintje of balkon. Een makkelijke manier om Ferienwohnungen bij de Bodensee te boeken is via booking.com en ‘Few-direkt’.

Hotels en appartementen bij de Bodensee via booking.com

Via Booking.com is het heel makkelijk om hotels of appartementen te boeken. Je kan op plaats zoeken of op een regio. Ik zelf vind het altijd makkelijk om binnen een regio (met een kaart) te zoeken. Zo weet ik gelijk aan welke kant ik zit van het meer. Booking.com heeft ook ideale zoekfilters, mijn favorieten zijn:

  • gratis annuleren
  • ontbijt inbegrepen
  • familiekamer
  • parkeren

Via onderstaande link zie je meteen het aanbod van hotels en appartementen bij de Bodensee.

Booking.com is ook ideaal om hotels te zoeken voor tussenstops vooral omdat je vaak dezelfde dag toch nog kunt annuleren. Zo is het niet erg als je bijvoorbeeld op de terugweg toch langer door wilt rijden of via een andere weg terug rijdt. Wij hebben ook weleens een tegenvaller onderweg gehad doordat we in de file kwamen te staan. Dan is een overnachting via booking.com een paar minuten werk!

Een apartement vinden via ‘Few-direkt’

Een andere optie om een appartement te vinden bij of rondom de Bodensee is via de Duitse website Few-direct.

Naar de Bodensee met kinderen, handig om te weten:

Enthousiast geworden voor een zomervakantie naar de Bodensee met kinderen? Dan is onderstaande informatie nog handig om te weten:

Bodensee Card: handige kaart met veel voordeel

Ben je van plan meerdere dagen bij de Bodensee met kinderen door te brengen en activiteiten te gaan ondernemen? Dan kan het interessant zijn om de Bodensee Card aan te schaffen. Na het aanschaffen heb je gratis toegang tot meer dan 160 attracties, waaronder boottochten, musea en speelparken. De Bodensee Card is verkrijgbaar voor 3 dagen of voor 7 dagen. Meer informatie over de Bodensee Card lees je hier op de website van de Bodensee.

Ligging van de Bodensee

Vanaf Utrecht is de Bodensee (Friedrichshafen) circa 766 kilometer.

Meer lezen?

We hebben veel meer gave blogs voor uitjes in of rondom de bergen. Kijk hieronder voor meer inspiratie:

Over blogger Stefanie

Ik ben Stefanie en blogger bij kidsindebergen! Samen met mijn man Jelle heb ik twee stoere jongens, R. van 10 en T. van 8. We houden van kamperen met onze vouwwagen op de mooiste plekken en van avonturen beleven. Jelle loopt vaker huttentochten met vrienden. Hierdoor hebben wij vorig jaar dit geweldige avontuur mogen beleven in Oostenrijk. We gaan graag op vakantie naar Duitsland, Oostenrijk en Italië en genieten daar volop van de bergen, de natuur en de prachtige plaatsen.

In dit blog staan affliate links naar onze betrouwbare samenwerkingspartners. Doe je een aankoop of boeking via zo’n link dan kost het jou niks extra, maar krijgen wij een kleine vergoeding. Hiermee kunnen we in de toekomst gave reiservaringen met jullie blijven delen. Kortom, veel dank als je een boeking of aankoop doet via deze links!


Yvonne (1984) is samen met Manolito (1983) de oprichter van Kids in de bergen, hét travelblog voor de leukste uitjes en vakanties in de bergen met kinderen. Van kinds af aan heeft Yvonne een grote voorliefde voor de bergen. Inmiddels reist ze met haar gezin ook zo vaak mogelijk naar de bergen, zowel in de zomer als winter. Naast travelblogger is Yvonne werkzaam als docent marketing en hospitality voor de opleiding Tourism Management op Saxion in Deventer.

Deel deze blog met je vrienden: