Millstätter See; familievakantie aan het één na grootste meer van Karinthië

Millstätter See; familievakantie aan het één na grootste meer van Karinthië

Oostenrijk 9 mei 2024

De Millstätter See is het op een na grootste meer van Karinthië en is 12,5 km lang. Het meer ligt op 600 meter hoogte, is op sommige plekken 1,5 km breed en 141 m diep. Er zijn meerdere openbare stranden en ook privé stranden rondom het meer. De watertemperatuur kan in de zomer oplopen tot 26 graden Celsius. Hierdoor is het één van de warmere meren in Oostenrijk en erg geschikt om in te zwemmen. 

In dit blog deelt Simone haar tips voor een vakantie aan de Millstätter See inclusief een camping tip.

De Millstätter See is één van de warmste meren van Oostenrijk.
De Millstätter See is één van de warmste meren van Oostenrijk.

Een camping meteen aan de Millstätter See in Karintië

Wij verbleven op Camping Brunner am See, een fijne kleinschalige camping direct aan het meer. De camping is netjes, goed onderhouden en heeft ruim en mooi sanitair. Op de camping is er voor kinderen genoeg te doen. Zo is er een speeltuintje, een ligweide met gras en een strandje als toegang naar het meer, een vlot om vanaf te springen/duiken en een kleine binnenspeeltuin. Aan de overkant van de weg is nog een skelterpark en sportveld. Op de camping worden af en toe activiteiten georganiseerd zoals glittertattoos of dieren knuffelen op een nabijgelegen boerderij.

Op de camping gelden wel een aantal regels o.a. over het opbergen van de sup/rubberboot en avondrust, waar de eigenaresse je duidelijk op wijst. Het voelt hierdoor wat streng, maar het zorgt ervoor dat het netjes en rustig blijft op de camping. Wij hadden hier zelf weinig hinder van. Op de camping is geen winkel, op een paar honderd meter is een lokale supermarkt, maar deze vonden we wel vrij prijzig.

Activiteiten in de omgeving van camping Brunner am See

Vanuit Camping Brunner am See hebben wij een aantal mooie uitstapjes gemaakt die we hieronder graag met jullie delen.

1. Zwemmen of snorkelen in de Millstätter See

Het meer leent zich goed om in te zwemmen of snorkelen door de aangename temperatuur en de vele strandjes rondom het meer. Daarnaast kun je het meer goed verkennen per boot, sup of waterfiets, zo kun je verschillende stukken van het meer ontdekken, zoals een eilandje of je kunt aanmeren aan de rotswand om omhoog te klimmen en van de rotswand af te springen. 

Daarnaast kunt je ook met een rondvaartboot het meer overvaren, deze meert aan bij Schiffstation Dobriach/ Glanz, Schiffstation Millstatt, Schiffstation Dellach en Schiffstation Seeboden Steiner.

2. Granatium in Radenthein 

Ook gingen we naar het Granatium in Radenthein. Hier kun je meer leren over de geschiedenis van de rode edelsteen van liefde en passie. Binnen bij de entree is een winkel waar je allerlei edelstenen kunt kopen, maar ook drinken en ijs. Na de entree is er een museum waar je van alles kunt lezen en horen over het delgen van de edelsteen, de geschiedenis ervan en kun je allerlei voorwerpen bewonderen waar deze edelsteen in is verwerkt.

Na een rondje door het museum is het tijd om een gangenstelsel onder de grond in te gaan. Eerst moet iedereen een helm op en dan is het tijd om op avontuur te gaan. Het pad is duidelijk aangegeven en goed verlicht. In de mijn hangen ook muziekinstrumenten waaronder een gong waarop je mag slaan, dit geeft een indrukwekkend geluid in de mijn. 

Wandeling door het mijngebied en zelf je edelsteen uithakken

Nadat je door het grottenstelsel bent gelopen, kom je buiten in het mijngebied. Hier hoor je de beek ruisen en zie je zowel de bossen als de rotsen. Hier krijg je allemaal een veiligheidsbril, hamer en bijtel en een duidelijke uitleg over hoe je de edelsteen moet uithakken. Na deze korte presentatie mag je zelf aan de slag. Je mag op verschillende plaatsen in de rotsen hakken om jouw eigen edelstenen te delgen.

Voor jong en oud is dit erg leuk om te doen, voor kinderen nog wel lastig omdat ze al snel hun edelsteen ‘kapot’ hakken of kwijtraken doordat het valt. Desalniettemin een geslaagd uitje. Naderhand kun je je eigen uitgehakte edelstenen nog laten polijsten tegen betaling. 

Praktische informatie

Entreeprijs in 2024 is 38 euro voor een gezin met 2 volwassenen en 2 kinderen. Ze raden aan om van tevoren kaartjes te bestellen vanwege een beperkt aantal mensen dat het Granatium kan bezoeken. Je kunt ook een app downloaden met een audiotour die ook in het Nederlands beschikbaar is (zelf even een koptelefoon meenemen). Voor de kleinste is ook nog een speurtocht beschikbaar.

Meer informatie zoals actuele prijzen en openingstijden vind je hier op de website van het Granatium.

Zelf je edelstenen uithakken bij Granatium in Radenthein.
Zelf je edelstenen uithakken bij Granatium in Radenthein.

3. Heerlijk eten en drinken bij de Milllstätter See

In de nabijheid van de camping zijn meerdere restaurants, wij zijn zelf gaan eten bij Seerestaurant Messner. Hier is een speeltuintje voor de kinderen en ook directe toegang tot het meer met steigers en een duikplank. En voor verkoeling op een warme dag kun je met een paar minuten lopen een heerlijk ijsje eten bij Sittlinger. Neem wel cash mee, je kunt bij de ijscobar niet pinnen. Bij Sittlinger is ook een restaurant en hier zijn veel watersportmogelijkheden zoals tuben, parasailen en waterskiën. 

Heerlijk zwemmen en spelen bij de Millstätter See
De duikplank bij Seerestaurant Messner.

4. Wandelen en fietsen rond de Millstätter See

Vanaf de camping kun je bij het skelterpark naar boven lopen en kom je al snel aan de voet van een rivier. Bij laag water kun je bij de brug naar beneden klimmen en in het water met de stenen dammen bouten.  Bij hoog water kolkt het water met veel geluid over de rotsen naar beneden en is het afdalen naar het water minder goed te doen.

Vanaf de brug kun je verder omhoog lopen en kom je bij een prachtig uitzichtpunt. Vanaf hier kun je nog verder wandelen naar een dorpje, maar wij zijn toen weer afgedaald naar de camping.  

Wandelen bij de Lammersdorfer Hütte

Ook kun je vanaf de camping met de auto rijden naar Lammersdorfer Hütte, een gezellige berghut met ook heerlijk en betaalbaar eten. Vanaf deze hut kan je prachtig wandelen met uitzicht op het meer. Wij hoopten dat vanaf hier de Grannator bereikbaar was,  een indrukwekkende metalen poort, gevuld met granaatstenen. Helaas hebben we dat niet niet gered vanwege vermoeide benen en dreigende luchten.

Houd er rekening mee dat het met de auto veel haarspeldbochten zijn, smalle wegen en een stukje een tolweg. Bij de hut kan je vaak alleen cash betalen, dus ook handig om daar even rekening mee te houden.

Overige wandeltips in de omgeving:

  • Sentiero dell’Amore. Het startpunt is de Alexanderhutte, het eindpunt is de Grannator; een uitzichtpunt. Lengte(enkele reis) is ongeveer 7 km met 275 hoogtemeters. Dit is ook een onderdeel van de langere Alpe-Adria-Trail. 
  • Mein 1 Gipfel in den Nockbergen. Een wandeling die bekendstaat om kinderen te laten kennismaken met de bergen. Er zijn 6 speelstations langs de wandeling waar veel geleerd wordt over de natuur. Bijvoorbeeld over de dieren, alpenlandschappen en de mijnbouw. Lengte is 2,6 km met 330 hoogtemeters. Het hoogste punt is 1970 m. 
  • Via Paradiso. Een 55 km lang wandelpad rond de Millstatter See.

De omgeving loont zich ook om te ontdekken met de fiets, rondom het meer hebben we ook een apart fietspad gezien wat veel gebruikt werd. 

Let op: check altijd zelf bij de lokale vvv de wandel- en fietsroutes en afstanden. Er kunnen altijd wijzigingen zijn, waardoor afstanden anders zijn en/of routes zijn gesloten.

Genoeg mooie wandelingen rondom de Millstätter See.
Genoeg mooie wandelingen rondom de Millstätter See.

5. Overige tips en bezienswaardigheden bij de Millstätter See

  • Zwemmen in drautal perle; een binnenzwembad met sporthal, wellness en restaurant. 
  • Burg sommeregg; een kasteel aan de andere kant van het meer waar je in de zomer ook ridderspelen bij kunt wonen.

Naar de Millstätter See: praktische informatie

Enthousiast geworden en overweeg je ook een vakantie bij de Millstätter See? Dan is de onderstaande informatie handig om te weten.

Millstätter See Inclusive card (MIC card) 

Verblijf je bij één van de aangesloten partner accommodaties dan ontvang je gratis de Millstätter See Inclusive card. Hiermee heb je gratis of korting op veel bezienswaardigheden en attracties. Meer informatie overde Millstätter See Inclusive card vind je hier op de website van Karnten.

Waar overnachten bij de Millstätter See?

Wij verbleven op een camping, maar als er zijn ook hotels en appartementen in deze omgeving.

Met kinderen raden we de volgende accommodaties aan:

Ligging van de Millstätter See

Vanaf Utrecht is de de Millstätter See circa 1100 kilometer. De Millstätter See is ook perfect op doorreis naar Slovenië of Kroatië.

Meer lezen

We hebben nog veel meer tips voor een fijne gezinsvakantie in de bergen. Kijk hieronder voor meer inspiratie.

In dit blog kunnen affiliate links staan naar betrouwbare samenwerkingspartners. Maak je een boeking via zo’n link dan kost het jou niks extra, maar krijgen wij een kleine vergoeding. Hiermee kunnen we in de toekomst bergen reisinspiratie met jullie blijven delen. Kortom, veel dank als je een boeking maakt via deze links!


Manolito (1983) is bergfanaat en oprichter van Kidsindebergen. Samen met mijn vrouw Yvonne en onze kids van 9 en 4 trekken we zo vaak mogelijk de bergen in. Ik ben gek op actieve bergvakanties, lange afstanden trailrunnen, meters maken op de pistes, authentieke plekken en berghutten en lekker eten na een actieve dag buiten.

Deel deze blog met je vrienden: